top of page
  • Фото автораVolynia

Проєкт каплиці в Резиденції Президента Речі Посполитої в Спалі

Кожна війна все в житті перекручує. Люди змінюють місце проживання, роботу, міста стають іншими після руйнувань, губляться документи ...


Так сталося з одним із документів Будівельного комітету резиденції Президента Речі Посполитої в Спалі (пол. Komitetu budowy przy Rezydencji Prezydenta Rzeczypospolitej w Spale). Сама резиденція знаходиться в 120 км на південь від Варшави. Проєкт розширення дерев’яної каплиці Пресвятої Діви Марії Королеви Польщі 1935 року скоріше за все потрапив до Луцька під час евакуації Цивільної канцелярії Президента Речі Посполитої з Варшави на схід у перші дні німецько-польської війни 1939 року. Пізніше цей документ потрапив в архів, де неретельними працівниками й був помилково доданий до Фонду "Волинське воєводське управління". І вже там ми його й знайшли.


Сам документ був підписаний народженим на Поділлі в Умані, випускником Київської Політехніки, тимчасовим виконувачем обов'язків керівника Відділу комунікації та будівництва Варшавського воєводського управління — Леоном Боровським (1884-1951).


Каплиця у наші дні. polskaniezwykla.pl фот. saper1390

Не будемо розповідати історію самої резиденції в Спалі, бо це не наші терени зацікавлення, та й не розповімо більше, ніж вже опубліковано в інтернеті до нас. Зацікавленим рекомендуємо сторінку: spala.pl. Документ публікуємо як приклад, що речі, які ми шукаємо, можуть знаходитися в далеко не очевидних місцях. Тому, у ваших архівних дослідженнях (в т.ч. генеалогічних), іноді потрібно перевіряти інформацію всюди.

27 переглядів0 коментарів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page