top of page
  • Фото автораVolynia

Вшанування Ґабріелі Запольської у 1932 році

Оновлено: 28 вер. 2022 р.

Сьогодні, 30 березня, виповнюється 165 років, як на Волині народилася Ґабріеля Запольська (1857-1921). В одному з волинських архівів зберігається документ, який розповідає про вшанування цієї видатної волинянки в далекому 1932 році. Додаємо переклад з польської:

Протокол

засідання Комітету відзначення відкриття пам'ятної таблиці ім. Ґ. Запольської в Ківерцях, що відбулося під проводом Пана Голови Ксєнжопольського дня 1 червня 1932 року в приміщені Дирекції громадських робіт в Луцьку. Присутні:

  1. Пан Голова інженер Францішек Ксєнжопольський

  2. Пін Заступник голови меценат Ян Лєщинський

  3. Пан Староста Єжи Сітауер-Бонковіч

  4. Пан Секретар Юзеф Романовський

Пан Голова ознайомив присутніх з вже проведеною діяльністю в справі організації відзначення урочистості розміщення пам'ятної таблиці імені Ґ. Запольської в Ківерцях та коштами виготовлення таблиці з пісковику, які разом із встановленням становлять 280 zł. Далі прочитано було протокол останнього засідання Комітету з 25 травня цього року і ознайомлено з бюджетом святкування визначеним на тому засіданні, а також ознайомлено з письмовими проханнями про субсидування згаданої справи:

1/ до Сеймику про 200 zł. - отримано особисту обіцянку Пана Старости про згоду Відділу про виплату цієї субвенції.

2/ до Магістрату про 50 zł. - так само особиста обіцянка Пана Президента [мера міста].

3/ до Польського банку про zł. - допомога отримана. 4/ до Рільничого банку про 50 zł. - відсутня відповідь. 5/ до Союзу лікарів про 25 zł. - відсутня відповідь. 6/ до Ради адвокатів про 25 zł. Пан Лєщинський поклявся підтримати та докластися до успішного виконання справи. 7/ до Союзу волинської шляхти про 50 zł. отримано обіцянку виділення субвенції. 8/ до Асоціації техніків про 25 zł. субвенція сплачена. 9/ до Волинського Краєзнавчого Товариства задекларовано суму 50 zł. - Разом очікується 475zł.

Після згоди виконання Секретаріатом усіх рішень та постанов Комітету обговорення, проведені на попередніх засіданнях, були завершені та засідання закрито.

Фото з церемонії відкриття пам'ятної таблиці. NAC


На жаль, до нашого часу таблиця не дійшла, а сам маєток Корвін-Піотровських перебуває в стані руїни.

47 переглядів0 коментарів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page