top of page
  • Фото автораVolynia

Аерофотознімки Волині 1937-1939

Оновлено: 3 трав. 2022 р.

В кінці 1930-х років авіація на Волині вже досить часто використовувалася не лише для військових цілей. Так, у 1937-1939 роках на потреби Волинського окружного земельного управління було виконано декілька десятків тисяч фото, які потім наклеювали на картонні або ж металеві листи. Було їх створено понад 5500, хоча до наших днів дійшло лише 400 таких аерофотографічних карт.


Село Залісці сьогодні та колись

Ми зробили мапу, на якій нанесли позначки сфотографованих місцевостей, а також тих місць, фото яких були знищені або локація яких невідома. Окрім цього, для вже скопійованих нами знімків, ми використовували не лише позначку, але і територію, яку відображає аерофото.

Найкраще сфотографована південна та західна частини колишнього Луцького повіту, також досить багато фото з Володимирського та Ковельського повітів. Кілька фото збереглося з Горохівського, Здолбунівського та Дубенського повітів.


Територія шляхетського двору в Заборолі

Аерофотознімки разом з іншими додатковими матеріалами допомагають краще дослідити міське та містечкове планування, побачити, як виглядали вже зниклі місцевості. Також, враховуючи, що у роки війни та в радянський період на Волині було знищено чимало шляхетських двориків та палаців, ці фото чи не єдина можливість побачити, як виглядали ці будівлі та що їх оточувало.


Для генеалогів це джерело цікаве, адже дає змогу злокалізувати точне місце розташування будинків звичайних селян. Якість деяких фото дозволяє навіть порахувати кількість дерев на ділянці.

214 переглядів0 коментарів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page