top of page
  • Фото автораVolynia

Поліське село Кукли

Кукли — село в Україні, у Камінь-Каширському районі (до 2021 року в Маневицькому районі) Волинської області. Населення становить близько 900 осіб. Село розташоване на південь (4 км) від траси міжнародного значення «Київ — Варшава».

 

Ми потрапили сюди в пошуках залишків колонії Новіни. Але пошук одного місця перетворився на пізнання іншого — поліського села Кукли. Звісно, місцина не є туристичним осередком, але могла б таким стати, адже тут збереглося багато цікавої дерев'яної архітектури, дивують заквітчані сади та зустрічаю привітні мешканці.



Отже, вересневий недільний ранок 2019 року, на в'їзді в село нас зустрічає знак "Кукли" та придорожній хрест. Ще кілька подібних ми зустрінемо в старих межах села. Гарна традиція наших предків, шкода лише, що вони не такі довговічні, як, наприклад, каплички. Саме ж село доволі розрослося в радянський час і навіть з'явилися будинки там, де колись була колонія Новіни, заради якої ми й приїхали сюди.


В селі є два храми: православний — Свято-Михайлівський та Дім молитви християн віри євангельської. Обидва збудовані вже в часи незалежної України. Цікаво, що сучасний православний храм стоїть на тому ж місці, де і його попередник, який не пережив Першої світової війни. В інтернеті можна знайти фото інтер'єру, зроблене австрійцями.


Інтер'єр храму в Куклах. ~1916 рік, ebay.de

В Куклах є велика школа, садочок, амбулаторія, сільська рада, будинок культури, кілька магазинів. Всі будівлі в гарному стані. Мало не на кожному подвір'ї є невеликий ставочок.


Оскільки була неділя, то вранці на вуличках було нелюдно, але після обіду ситуація дещо змінилася. В селі мав відбутися футбольний матч, тож мешканці після церкви та домашніх справ стягувалися на стадіон..


Навколо села — мальовнича поліська природа з її лісами та чистим повітрям, і якимось особливим спокоєм.


Мешканці села — дуже привітні та відкритті. Звісно, вони трохи придивлялися до "чужого" з фотокамерою, але після першого контакту радо ділилися спогадами, підказками. Вдалося навіть скоштувати місцевої поліської кухні. В село, час від часу, приїздять й іноземці, тому найстаріші куклівчани звикли, що у них щось розпитують. Є навіть місцеві зірки яких вже кілька журналістів розпитували та записували.



Як і у кожному справжньому українському селі, люди співіснують з тваринами. Вдалося спіймати в кадрі котів, собак, коней, овець, гусей, качок, індиків. Решта десь поховалася від нашого пильного ока. До речі, зверніть увагу на котиків, вони тут особливо милі.



На місцевому цвинтарі поховані польські легіоністи, що загинули тут у 1915 році. Старі поховання майже не збереглися, тому що дерев'яні хрести недовговічні, а з інших матеріалів пам'ятники почали використовувати лише після війни. Цікавою особливістю цього цвинтаря є те, що для кожного поховання є аж по два хрести.


Ми зробили чимало фото будинків та малих елементів архітектури, які допоможуть Вам віртуально побувати у селі Кукли. Можливо, коли мандруватимете північною частиною Волинської області ця стаття допоможе Вам обрати один з пунктів подорожі.



Окремо хочемо подякувати місцевим жителям за їхню гостинність та відкритість, за допомогу та цікавість до нашої поїздки. Ви — чудові!

2 153 перегляди0 коментарів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page